13 – 17 jaar

Als je tussen de 12 en 18 jaar bent…

Als je tussen de 12 en 18 jaar bent dan moeten jouw ouders luisteren naar jouw mening, maar uiteindelijk hebben zij het laatste woord en beslissen zij over belangrijke zaken die over jou gaan.

Het kan voorkomen dat je het gevoel hebt dat je ouders helemaal niet kijken naar wat voor jou het beste is, en dat jij je niet gehoord voelt. Het beste is om hier met jouw ouders over te praten en om te proberen er samen uit te komen. Als je dan nog het idee hebt dat jouw ouders niet goed naar jouw wensen luisteren, kun je ook vragen of een familielid of een goede vriend(in) van jou of jouw ouders je kan helpen.

Mocht dit niet lukken, willen ook wij proberen jou te helpen. Mocht je een vraag hebben of een situatie hebben waar jij niet uitkomt, kan jij contact met ons opnemen. Heb je bijvoorbeeld een bijbaantje maar weet je niet of je genoeg betaald krijgt? Of heb jij gescheiden ouders, en wil je je vader of moeder juist wat meer zien, maar weet je niet of dat wel kan? Bij dat soort juridische situaties helpen wij jou graag. Soms kunnen bij ons ook kinderen of jongeren een brief schrijven aan de kinderrechter. In de brief aan de kinderrechter vertel je hoe je de situatie ervaart en hoe jij het liever anders zou willen zien. 

Bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel kan jij langskomen om hulp te krijgen bij het schrijven van een brief aan de kinderrechter. Na het lezen van de brief kan de kinderrechter jou uitnodigen om jouw verhaal te doen. Wil jij weten of jij een brief kan schrijven naar de kinderrechter? Neem dan contact met ons op. Maar ook met andere vragen kun je natuurlijk terecht bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel. Bijvoorbeeld als je vragen hebt over jouw leerplicht of andere zaken.

Kijk welke KJRW bij jou in de buurt zit.

Of bekijk deze pagina’s: